Info utile

Contracte, facturi,
index, plăți

Facturarea consumului de gaze naturale

Factura de regularizare o primești atunci când distribuitorul tău de gaze naturale efectuează citirea indexului și transmite datele către noi, furnizorul tău. Citirea indexului se face periodic, într-un interval de maximum 3 luni, conform reglementărilor în vigoare. În situația în care distribuitorul tău efectuează citiri, indexul transmis de către acesta are prioritate!

Factura de estimare o primești atunci când distribuitorul tău nu a citit și tu nu ai transmis autocitirea indexului. Estimarea consumului o vom face în baza convenției de consum agreată cu tine. În cazul în care estimările de consum nu sunt apropiate de consumul tău real, ne poți transmite noile valori pentru a le actualiza. Dacă nu ne-ai transmis un grafic de consum, estimarea se va face conform istoricului tău de consum înregistrat.

Factura de autocitire o primești atunci când tu ne transmiți indexul autocitit. Te încurajăm să ne transmiți indexul în fiecare lună atunci când distribuitorul tău nu face citiri de contor, astfel plătești mereu atât cât consumi și eviți estimările și facturile mari de regularizare.

Modalități de calculare a cantității de gaze naturale facturate

Facturarea cantității
de gaze naturale

Pe factura de consum, în secțiunea „Tip cosum/citire” găsești tipul de consum facturat: „citire de către operator”, estimare”și „autocitire”.

Mai jos îți explicăm ce înseamnă fiecare tip de citire:

“Citire de către operator” = factură de regularizare – acest tip de citire, înseamnă că în luna respectivă distribuitorul tău a efectuat citirea contorului și ai primit factura de regularizare.

“Autocitire” = factură emisă în baza consumului transmis de tine – acest tip de citire este în baza indexului transmis de tine.

“Estimare” = factură emisă în baza unui index estimat – acest tip de consum îl găsești atunci când distribuitorul nu a citit și tu nu ne-ai transmis indexul autocitit. Acesta va fi conform convenției de consum sau în baza istoricului tău de consum.

Transmite indexul autocitit și monitorizează costul facturilor tale!

Transmite-ți lunar indexul autocitit și plătește exact cât consumi. Cu ajutorul indexului autocitit poți monitoriza mai atent costul facturilor tale, vei știi care este consumul tău exact în fiecare luna și vei putea lua cele mai bune decizii în ceea ce privește eficiența energetică a locuinței tale.

Pentru autocitire, te rugăm să ne comunici indexul afișat de contor până la separatorul de numere întregi (până la cifrele roșii sau până la semnul “,”) în perioada activă de transmitere menționată pe factură (de regulă penultimele 6 zile din lună) prin următoarele canale de comunicare:

  • La TELVERDE 0800.800.132;
  • La numărul de telefon din Call Center 021.231.10.21, apăsând tasta 2;
  • Sau online accesând  transmitere index;

Puterea Calorifică Superioară - PCS

Contorul tău de gaze naturale înregistrează consumul în m 3(metri cubi), însă conform legislației în vigoare, care este utilizată în România începând cu anul 2008, facturarea se realizează în kWh (unități de energie).

Puterea Calorifică Superioară a gazelor naturale (PCS) este exprimată în kWh și reprezintă cantitatea de căldură degajată prin arderea completă, în aer, a unui metru cub de gaze naturale. În funcție de compoziția chimică a gazelor naturale, poate varia în fiecare lună.

PCS-ul este afișat și pe factura ta de gaze naturale sau pe site-ul distribuitorului tău și reprezintă valoarea medie a acestuia în intervalul perioadei facturate. Ține cont că valoarea medie a PCS-ului este o medie ponderată între PCS-ul zilnic și cantitatea de gaze naturale consumată zilnic în zona ta.

Transformarea volumelor de gaze naturale în unități de energie se poate face aplicând formula de mai jos:

Convenția de consum

Convenția de consum reprezintă un acord încheiat între tine, ca beneficiar de gaze naturale, și noi - furnizorul tău de gaze naturale, prin care stabilim împreună cantitatea estimată de gaze naturale pe care se presupune că o vei utiliza în fiecare lună.

Această estimare ne ajută să calculăm factura ta, în situațiile în care reprezentanții companiei de distribuție nu efectuează citirea contorului sau nu ne transmiți indexul autocitit.

Dacă observi pe parcursul contractului de furnizare a gazelor naturale că vei consuma o cantitate diferită de gaze naturale față de estimările lunare stabilite în convenția de consum, ai posibilitatea să soliciți, oricând, modificarea acestora.

Noua convenție de consum va intra în vigoare începând cu următoarea perioadă de facturare.

Beneficiile Convenției de consum

  • Monitorizarea consumului tău - Aceasta servește ca un instrument în procesul de estimare a consumului de gaze naturale cu care poți evita facturile mari de regularizare.
  • Flexibilitate - Atunci când consumi o cantitate diferită de gaze naturale față de ceea ce ai estimat inițial, ai posibilitatea de a face modificări oricând, în funcție de nevoile tale actuale
  • Actualizarea convenției se face ușor  - este un proces simplu, care poate fi făcut și online.

În cazul in care ai nevoie să modifici convenția de consum, te rugăm să accesezi formularul nostru de contact și să selectezi subiectul "Modificare Convenție de Consum”.

Recomandarea noastră este să fii atent la estimarea pe care o vei face pentru consumul de gaze naturale, astfel încât aceasta să fie cât mai aproape de consumul real.

Trebuie să ai în vedere că în formularul Convenției de consum unitatea de măsură pentru cantitatea de gaze naturale este metrul cub (m³). În formularul convenției de consum va trebui să specifici cantitatea estimată pe care o consumi în fiecare lună.

Pentru a putea estima un consum cât mai aproape de realitate, te sfătuim să iei în considerare istoricul tău de consum, sezonul și alți factori relevanți daca este cazul.

Citirea contorului de către distribuitor

În general, citirea contorului de gaze de către distribuitor se face pentru a asigura eficiența, transparența și corectitudinea în furnizarea și facturarea gazelor naturale.

Citirea contorului de gaze de către distribuitor are mai multe motive, cum ar fi:

  • Facturare Corectă: Citirea contorului asigură emiterea de facturi bazate pe consumul tău real de gaze naturale. Atfel ne asigurăm că plătești pentru cantitatea exactă pe care ai consumat-o.
  • Monitorizarea Consumului: Prin monitorizarea regulată a consumului, distribuitorul poate identifica schimbări semnificative sau neobișnuite în modul tău de consum, care ar putea indica probleme sau scurgeri.
  • In Conformitate cu Reglementările: Este important să știi că citirea contorului se realizează periodic de către reprezentanții companiei de distribuție, o dată la maximum 3 luni, conform reglementărilor în vigoare pentru a asigura facturarea corectă și transparentă.
  • Menținerea Relației cu Clientul: Prin furnizarea facturilor bazate pe citiri reale, distribuitorii mențin o relație de încredere cu clienții lor. O facturare corectă și transparentă contribuie la satisfacția ta.

Rasponsabilitatea ta, în calitate de client, este să facilitezi accesul reprezentanților noștri la contor sau să ne informezi pentru o reprogramare în cazul în care nu te afli acasă.

Dacă reprezentanții noștri nu pot accesa contorul sau dacă vizita nu a fost reprogramată, factura ta se va baza pe o estimare. Acest lucru înseamnă că o să plătești pentru o cantitate estimată de gaze naturale, și nu pentru consumul real, ceea ce poate duce la facturi mai mari de regularizare.

Pentru a evita potențialele discrepanțe în facturare, te rugăm să facilitezi accesul echipelor noastre la contor sau să ne furnizezi citirea contorului în cazul în care nu am putut efectua vizita.

Pentru evitarea facturilor mari de regularizare, permite accesul reprezentanților la contor și transmite indexul atunci când aceștia nu efectuează citiri.

În situația în care transmiți indexul autocitit în lunile în care distribuitorul tău efectuează citiri, indexul transmis de către acesta are prioritate.

E
energia gazelor naturale în kWh
=
V(b)
volumul corectat (volumul măsurat în condiții de bază) în mc
×
PCS
puterea calorifică superioară la temperatură de combustie de 15 oîn kWh/mc

Selectează localitatea și data pentru care dorești afișată valoarea PCS-ului