Articole Blog

Premier Energy face echipă cu Viitor Plus și plantează câteva mii de puieți în Ialomița

La începutul lunii aprilie, Premier Energy împreună cu Asociația Viitor Plus au plantat peste 3.000 de puieți în comuna Ciulnița (Ialomița) cu scopul de a îmbunătăți calitatea aerului într-o zonă industrială pe care autoritățile locale vor să o dezvolte pe viitor. Demersul de anul acesta face parte dintr-un efort mai larg început în toamna anului trecut, când același tandem s-a implicat în plantarea a 1.500 de puieți în localitatea Ghergița (Prahova).

Pe 6 aprilie, o echipă de voluntari ai asociației Viitor Plus, alături de copii de la Școala Gimnazială Ciulnița au ieșit la o acțiune comună pentru a planta puieți pe o suprafață de 1,2 hectare. La eveniment au participat autoritățile locale și reprezentanți ai companiilor Premier Energy și Clean Tech International.

De altfel, Premier Energy este unul dintre principalii investitori în infrastructura energetică a zonei, unde a dezvoltat deja o rețea de gaze de aproape 20 de km. Demersurile de dezvoltare a rețelei locale au început anul trecut și vor continua în localitățile învecinate neracordate - Ivănești, Poiana, Afumați.

„Este cea mai bună utilitate pe care și-ar putea-o dori cineva și asta în orice punct al globului. Este o acțiune de progres și, de fiecare dată când am ocazia, dau exemplu această investiție. Este o investiție făcută din fonduri private, nu am dat nici un ban din bugetul de stat sau local, deși vorbim de o utilitate vitală pentru orice comunitate. Vitală pentru că, dacă ai infrastructura aceasta energetică, automat vor veni și alți investitori. Deci nu este o investiție doar în confortul locuitorilor de aici, ci și în dezvoltarea viitoare a zonei”, a ținut să puncteze primarul comunei Ciulnița, Stelică Gheorghe prezent la evenimentul din aprilie.

Edilul a amintit și de investiția în renovarea școlii din Ciulnița finalizată tot la începutul acestui an. „Premier Energy a fost alături de noi, deblocând situația dificilă în care ne aflam cu unitatea de învățământ. Pentru autorizarea acesteia în condițiile de noi norme ISU era nevoie de o investiție consistentă, bani pe care nu îi aveam. A contat enorm pentru noi și pentru copiii comunității mâna de ajutor întinsă”, a mai declarat edilul.

Adoptă un Copac este un program de împădurire al asociației Viitor Plus, care în această primăvară a reușit plantarea a 241.000 de puieți de arbori forestieri în mai multe zone din țară. Tot primăvara aceasta, în premieră, a fost plantată prima pădure după metoda Miyawaki, una dintre cele mai eficiente pentru împădurirea rapidă a terenurilor degradate - presupune plantarea a 3-4 puieți pe metru pătrat din cât mai multe specii autohtone. Copacii plantați prin această metodă cresc mult mai repede (cu 1 metru în înălțime pe an fără substanțe chimice sau îngrășăminte), captează mai mult carbon, iar biodiversitatea care apare este mai mare, precizează Viitor Plus.

Premier Energy a fost una dintre companiile cu care Viitor Plus s-a asociat în acest demers național care se concentrează pe zone de sud ale țării, unde este cea mai mare nevoie de arbori, în județe în care suprafața împădurită este de doar 5-10% (media europeană este de aproape 40%).

Tot în zona de sud, cât și de vest a țării, compania Premier Energy, al treilea mare jucător în piața de distribuție și furnizare de gaze naturale, deţine o reţea de distribuţie de gaz de peste 2.500 km. Compania face parte dintr-un grup deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, controlat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care exercită și funcție de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune cu active de peste 42 de miliarde de euro. ViitorPlus este o organizație non-profit cu o experiență de 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu, cum ar fi Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr - amenajarea eco-turistică, Regenesys.