Articole Blog

Premier Energy cumpără CEZ Vânzare, cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienți. Este cea mai importantă tranzacție a anului între entități active pe piața de energie din România

București, 21 decembrie 2023 - Premier Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori și distribuitori de gaze naturale din România a achiziționat compania CEZ Vânzare, deținută de Macquarie Asset Management și cu un portofoliul de 1,4 milioane de clienți. Tranzacția intră în vigoare după finalizarea tuturor procedurilor legale și comerciale necesare. CEZ Vanzare va fi rebranduit cu numele noului proprietar. Interesul manifestat de noul acționar validează atât importanța pe care compania Premier Energy, deținută de fondul de investiții Emma Capital, a capătat-o în cei zece ani de când activează pe piața din România, cât și potențialul acesteia de a dezvolta piața locală de profil.

“Este o mare bucurie și realizare pentru noi această tranzacție. Achiziția CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală și regională, în linie cu planul anunțat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicați pe termen lung în distribuția și furnizarea de gaze naturale în România, precum și în producția și furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât și prin achiziții și fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Așadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru și ne completează portofoliul”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy.

Strategia CEZ Vânzare va rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică și gaze naturale și strâns corelată cu nevoile clienților noștri. Tranzacția și schimbarea de proprietate nu vor avea niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie și clienții săi, angajați, furnizori sau parteneri. De asemenea, echipa și detaliile de contact ale CEZ Vânzare rămân neschimbate în perioada următoare.

Până la finalizarea tranzacției, clienții sunt invitați să utilizeze aceleași canale de comunicare pentru orice aspect legat de operațiunile companiei, în același spirit de dialog orientat către soluții.

Înființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%. La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziționat majoritar compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziţia către energie regenerabilă, ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

DESPRE CEZ VÂNZARE
• Este principalul furnizor de electricitate în sud-vestul României, precum și furnizor de gaze, având un portofoliu total de 1,4 milioane de clienți.
• Cu o experiența de 17 ani pe piața românească, CEZ Vânzare arae capacitatea de a personaliza produsele și serviciile sale în funcție de nevoile clienților într-o abordare competitivă.

DESPRE PREMIER ENERGY
• Premier Energy este furnizor de gaze pentru consumatori casnici şi non-casnici (din zona de retail, industrie, comerţ), operează şi deţine o reţea de distribuţie de gaz în București şi în zonele limitrofe capitalei: zona de Sud şi de Vest a ţării, cât şi în localităţi mai mici din partea de nord a României.
• Compania reprezintă al treilea cel mai mare jucător din piața de profil.
• Grupul Premier Energy este deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, controlat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care exercită și funcție de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune cu active de peste 14,5 miliarde de euro.
• Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.