♦ Doar jucătorii mari pot să suporte achiziţiile de gaze în contextul preţurilor istorice, acesta fiind mai degrabă un moment de conservare a businessului decât pentru extindere pe partea de furnizare ♦ Pe de altă parte, situaţia actuală a României, în care lemnul este principala sursă de încălzire, este o oportunitate pentru extinderea reţelelor de gaze, spun reprezentanţii Premier Energy, al treilea cel mai mare furnizor de gaze pentru clienţii casnici, un business de 697 mil. lei anul trecut.
„Când am luat decizia de a investi în România, am preluat o companie mică, plină de probleme. Acum este al treilea cel mai mare furnizor de gaze, vrem să continuăm să investim, dar avem o abordare regională aşa că ne uităm şi la Grecia, Bulgaria, Moldova, Ungaria“, a spus Jose Garza, CEO al Premier Energy şi acţionar minoritar al Emma Capital, fondul de investiţii din spatele companiei.
Fondul de investiţii Emma Capital a fost fondat în 2012 de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care deţine în prezent cea mai mare parte a grupului. Smejc a fost partener de business al miliardarului ceh Petr Kellner, care şi-a pierdut viaţa anul acesta într-un accident de elicopter.
Premier Energy a terminat anul trecut cu un business de 697 de milioane de lei şi cu pierderi de 35 mil. lei, potrivit datelor pe 2020 de la Ministerul Finanţelor. „Premier Energy este activ pe zona de distribuţie şi furnizare a gazului, market leader în Moldova“, a spus Iuliana Pănescu, head of treasury în cadrul Premier Energy.
Pe plan local, Premier Energy gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, în ultimii ani având un ritm de creştere de circa 00 de kilometri pe an. „Vrem să menţinem acest ritm pentru că noi credem că gazul este combustibilul de tranziţie pe termen lung pentru România“, a mai precizat Garza.
În acest moment, în România, al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, lemnul este cea mai importantă sursă de căldură, arată cele mai recente statistici guvernamentale. Astfel, din 7,5 milioane de locuinţe, 3,5 milioane se încălzesc cu lemne, 2,5 milioane de locuinţe folosesc gazele naturale iar 1,3 milioane de locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.
Dincolo de continuarea extinderii reţelei, Premier Energy spune că actualul context din piaţa gazelor îndeamnă mai degrabă la prudenţă, decât la achiziţii.
„Este îngrijorător ceea ce se întâmplă cu preţul gazului. Nu facem niciun ban acum, pierdem, dar ne uităm pe termen lung şi mai degrabă pierdem bani decât clienţi. Dar avem un portofoliu de achiziţii care ne poate asigura stabilitate. Gazul este atât de scump încât doar marii jucători mai pot face achiziţiile“, spune Marius Cazan, managerul departamentului de gaze naturale din cadrul Premier Energy.
Cu o cerere în revenire accentuată, nu doar în România, preţul gazului a explodat ajungând la o medie de circa 45 de euro pe MWh la finalul celui de-al treilea trimestru din 2021, faţă de cei 8,8 euro pe MWh din al treilea trimestru din 2020.
„Nu sunt ani în care să cucereşti cote spectaculoase de piaţă. Totul va depinde (în legătură cu preţul gazului – n.red.) şi de felul în care va merge piaţa energiei. Nu poţi avea energie ietină şi gaz scump sau invers. 2022 va fi un an dificil. Cred că în continuare mulţi furnizori mici vor depune armele“, a mai spus Cazan. Ultima perioadă a fost marcată de anunţuri făcute de mai mulţi furnizori care nu au putut să-şi alimenteze clienţii, portofoliile fiind preluate de furnizorii de ultimă instanţă.
Dincolo de sectorul energetic însă, şi de oportunităţile care vin din tranziţia spre zona de energie verde, Emma Capital se mai uită spre zona de farma.
Noiembrie 2021