Articole Blog

INTERVIU Iuliana Pănescu (Premier Energy): Era utilităților ieftine se apropie de final

Era utilităţilor ieftine se apropie de sfârşit, astfel că oamenii ar trebui să dea atenţie mai mare contractelor pe care le semnează, dar şi măsurilor de eficientizare a consumului, a afirmat Iuliana Pănescu, şefa diviziei de trezorerie a companiei Premier Energy, într-un interviu acordat AGERPRES.

Ea a arătat că liberalizarea pieţei de energie s-a suprapus cu un context internaţional de creştere a preţurilor, iar, în aceste condiţii, autorităţile ar trebui să finalizeze cât mai repede legislaţia prin care consumatorii vulnerabili să fie ajutaţi.

Pănescu este de părere că o măsură bună pentru o perioadă scurtă de timp ar fi inclusiv reducerea taxelor în sectorul energetic, aşa cum a făcut Spania.

Ea a mai vorbit, în interviu, despre influenţa pe care o are Gazprom pe piaţa gazelor din România. Premier Energy este al treilea distribuitor de gaze ca mărime din ţară şi între primii cinci furnizori la nivel naţional.

AGERPRES: O să fie o iarnă grea pentru facturile la utilităţi?

Iuliana Pănescu: Cred că o să fie o iarnă dificilă sau factura va fi mai mare dacă iarna e rece. Şi evident că dacă avem o iarnă blândă ca în 2019, să zicem că răsuflăm uşuraţi. Da, ce poate face statul pentru consumatori ar fi să promoveze reglementările vizavi de consumatorii vulnerabili şi se discută zilele acestea şi am văzut că inclusiv premierul Florin Cîţu a anunţat că se discută acordarea unui sprijin pentru consumatorii care au probleme.

Tristeţea este că problemele vin din trecut, practic ele s-au acutizat în 2020, ca urmare a crizei Covid. Avem aproximativ 40% dintre familiile din România cu incapacitate de a-şi plăti facturile la utilităţi. Furnizorii, noi, pe partea de gaze, am încercat să îi sprijinim cât am putut, în sensul că nu am făcut deconectări, am reeşalonat datorii mai vechi, dacă aveau documente justificative, adică nici noi nu ne dorim ca clienţii să intre în incapacităţi, pentru că nu este un model sustenabil.

Va fi dificil. Va fi de văzut dacă Guvernul se mobilizează la timp să vină cu ceva palpabil. Vedem în alte ţări că deja au scăzut taxele pe zona de energie, gaze, Spania a făcut-o.

AGERPRES: Câţi clienţi aveţi şi ce cotă de piaţă?

Iuliana Pănescu: În jur de 100.000 de clienţi. Pe distribuţie suntem numărul trei, imediat după cei mari (Engie şi E.ON - n.r.), iar pe furnizare suntem în top 5, atât pe wholesale, cât şi pe retail.

AGERPRES: Cum e concurenţa pe piaţă?

Iuliana Pănescu: Când vorbeşti de utilităţi, de gaze, ştii că ai o cerere, invariabil vine iarna. Acum depinde de strategia fiecărui jucător. Sunt cei doi care domină piaţa şi ceilalţi. Dar depinde de modelul de business pe care îl ai. Dacă vrei să ai cotă de piaţă în detrimentul profitabilităţii, e bine să ai şi surse să susţină această expansiune. Noi am încercat o politică oarecum conservatoare, niciodată nu ne-am întins mai mult decât am considerat că putem duce.

Trebuie mare atenţie şi pentru că un client mare, într-un portofoliu nu tocmai dezvoltat, s-ar putea să te impacteze destul de rău dacă se întâmplă ca piaţa să fie foarte volatilă. O experienţă de 10 ani în piaţă cumva îţi dă un confort că ştii unde să te uiţi şi să îţi faci o echilibrare între ce am, surse atrase pe termen lung, atunci mă uit la consumul clienţilor pe termen lung. O creştere prea accelerată arată în spate poate nu un plan foarte solid de creştere.

AGERPRES: Şi am avut exemple...

Iuliana Pănescu: Am avut exemple inclusiv câteva recente, la electricitate. Ca în banking, dacă ai surse pe termen lung, finanţezi pe termen lung, dacă ai pe termen scurt, finanţezi pe termen scurt. Acest echilibru este cheia.

AGERPRES: Ce se va întâmpla pe viitor?

Iuliana Pănescu: Aş putea spune că era utilităţilor ieftine se apropie de final şi trebuie să ne pregăti cu toţii pentru ceea ce urmează, pentru că nu prea văd cum am putea ajunge înapoi.

În zona de energie regenerabilă avem potenţial de creştere în România. Ne lipsesc investiţiile. Acum se trezeşte din nou apetitul investiţiilor pentru zona de regenerabile.

Aveam în 2019 o producţie de energie regenerabilă de 24%. Preţul certificatelor de emisii creşte, cel al certificatelor verzi la fel şi este multă efervescenţă în această piaţă, inclusiv noi ne uităm la zona aceasta, pentru că ne dorim o integrare pe verticală. Avem electricitate în Moldova şi gaze în România, există sinergii care trebuie exploatate, dar trebuie completat cu o componentă verde. Este unul dintre focusurile noastre, să vedem în ce manieră putem exploata şi această zonă de verde.

România are un plan ambiţios în contexul Green Deal şi e clar că există interes şi jucători care au anunţat că pun capacităţi în funcţiune, însă este o zonă ce trebuie încurajată. Statul a făcut nişte paşi în acest sens, dar mai sunt lucruri de făcut. Se estimează că undeva în doi ani am putea avea şi noi legislaţia aliniată la cea europeană şi mă refer la contractele pe termen lung între participanţii în piaţă, contractele pentru diferenţă, sunt mai multe de pus la punct şi este important că există voinţă şi asta încurajează.

AGERPRES: La ce zonă vă uitaţi: eolian, solar?

Iuliana Pănescu: La toate. Analizăm mai multe proiecte. Nu avem momentan o decizie luată la nivel de grup, o să anunţăm la momentul în care avem ceva. Ne uităm şi la eolian, şi la solar, şi la gas-to-power. Considerăm că acesta este viitorul şi în 20-30 de ani piaţa de energie se va schimba total.

Sursa: AGERPRES
22 august 2021