Info utile

Contracte, facturi,
index, plăți

Facturarea consumului de gaze naturale

Factura de regularizare o primești atunci când distribuitorul tău de gaze naturale efectuează citirea indexului și transmite datele către noi, furnizorul tău. Citirea indexului se face periodic, într-un interval de maxim 3 luni, conform reglementărilor în vigoare. În situația în care distribuitorul tău efectuează citiri, indexul transmis de către acesta are priotitate!

Factura de autocitire o primești atunci când tu ne transmiți indexul autocitit. Te încurajăm să ne transmiți indexul în fiecare lună atunci când distribuitorul tău nu face citiri de contor, astfel plătești mereu atât cât consumi și eviți estimările și facturile mari de regularizare.

Factura de estimare o primești atunci când distribuitorul tău nu a citit și tu nu ai transmis autocitirea indexului. Estimarea consumului o vom face în baza convenției de consum agreată cu tine. În cazul în care estimările de consum nu sunt apropiate de consumul tău real, ne poți transmite noile valori pentru a le actualiza. Dacă nu ne-ai transmis un grafic de consum, estimarea se va face conform istoricului tău de consum înregistrat.

Modalități de calculare a cantității de gaze naturale facturate

Facturarea cantității
de gaze naturale

Pe factura de consum, în secțiunea “Tip consum/citire”, găsești tipul de consum facturat: “citire de către operator”, “estimare” și “autocitire”.

Mai jos îți explicăm ce înseamnă fiecare tip de citire:

“Citire de către operator” = factură de regularizare – acest tip de citire, înseamnă că în luna respectivă distribuitorul tău a efectuat citirea contorului și ai primit factura de regularizare.

“Autocitire” = factură pe baza consumului realizat de tine – acest tip de citire este în baza indexului autocitit transmis de tine.

“Estimare” = factură estimată pe baza convenției de consum – acest tip de consum îl găsești atunci când distribuitorul nu a citit și tu nu ne-ai transmis indexul autocitit. Acesta va fi conform convenției de consum sau în baza istoricului tău de consum.

Transmite indexul autocitit și monitorizează costul facturilor tale!

Transmite-ți lunar indexul autocitit și plătește exact cât consumi. Cu ajutorul indexului autocitit poți monitoriza mai atent costul facturilor tale, vei știi care este consumul tău exact în fiecare lună și vei putea lua cele mai bune decizii în ceea ce privește eficiența energetică a locuinței tale.

Pentru autocitire, te rugăm să ne comunici indexul afișat de contor până la separatorul de numere întregi (până la cifrele roșii sau până la semnul “,”) în perioada activă de transmitere menționată pe factură (de regulă ultimele 5 zile ale lunii) prin următoarele canale de comunicare:

  • La TELVERDE 0800.800.132
  • La numărul de telefon din Call Center 021.231.10.21, apăsând tasta 2
  • Sau online accesând   transmitere index

Puterea calorifică Superioară - PCS

Contorul tău de gaze naturale înregistrează consumul în m3 ( metri cubi), însă conform legislației în vigoare, care este utilizată în România începând cu anul 2008, facturarea se realizează în kWh (unități de energie).

Puterea calorifică superioară a gazelor naturale (PCS) este exprimată în kWh și reprezintă cantitatea de căldură degajată prin arderea completă, în aer, a unui metru cub de gaze naturale. În funcție de compoziția chimică a gazelor naturale, poate varia în fiecare lună.

PCS-ul este afișat și pe factura ta de gaze naturale sau pe site-ul distribuitorului tău și reprezintă valoarea medie a acestuia în intervalul perioadei facturate. Ține cont că valoarea medie a PCS-ului este o medie ponderată între PCS-ul zilnic și cantitatea de gaze naturale consumată zilnic în zona ta.

Transformarea volumelor de gaze naturale în unități de energie se poate face aplicând formula de mai jos:

E
energia gazelor naturale în kWh
=
V(b)
volumul corectat (volumul măsurat în condiții de bază) în mc
×
PCS
puterea calorifică superioară la temperatură de combustie de 15 oîn kWh/mc

Selectează localitatea și data pentru care dorești afișată valoarea PCS-ului

Introdu codul locului de consum (CLC) și luna pentru care dorești sa afli valoarea PCS-ului folosit pentru perioada de facturare