Info utile

Contracte, facturi,
index, plăți

Eficiența energetică

Eficiența energetică reprezintă modalitatea prin care poți evita risipa de energie și prin care poți economisi la factura de gaze naturale.

Prin eficiența energetică poți face aceeași acțiune, folosind o cantitate mai mică de energie sau poți utiliza cantitatea necesară de energie, fară a face risipă.

Dacă alegi să acționezi eficient din punct de vedere energetic, poți avea o serie de beneficii atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău.

Cu ajutorul eficienței energetice vei consuma mai puține resurse, vei reduce costul facturilor tale și vei contribui într-un mod pozitiv la protejarea mediului înconjurător.

Încurajăm și promovăm consumul eficient de energie și vrem să împărtășim cu tine câteva dintre cunoștințele noastre.

Mai jos găsești câteva sfaturi și sugestii pe care le poți urma dacă vrei să economisești și tu la factura de gaze naturale

1. Verifică centrala și instalația de gaze naturale

Cu ajutorul specialiștilor și al firmelor autorizate, poți efectua verificarea și revizia tehnică a centralei tale și a instalației de gaze naturale. Astfel, te asiguri că centrala ta funcționează în condiții de siguranță și în parametrii optimi, și nu înregistrează un consum mai mare.

1. Verifică centrala și instalația de gaze naturale

2. Folosește termostatul pentru locuința ta

Pentru a seta mai ușor temperatura pe care o dorești, poți folosi orice tip de termostat. Acesta te ajută să păstrezi temperatura constantă sau să o modifici în funcție de preferințele și nevoile tale. Reține faptul că este indicat ca temperatura optimă din locuință să fie între 18°C – 22°C, pentru ca tu să te simți confortabil și pentru a economisi la factura de gaze.

2. Folosește termostatul pentru
locuința ta

3. Folosește robinete cu cap termostat pentru calorifere

Robinetele cu cap termostat îți permit să setezi nivelul de încălzire al caloriferului pentru fiecare cameră sau să oprești căldura în camerele pe care nu le folosești. Prin folosirea robinetelor cu cap termostat poți economisi la factura de gaze, pentru că ai posibilitatea de a seta diferit confortul termic dorit pentru fiecare încăpere, evitând astfel risipa.

3. Folosește robinete cu cap termostat pentru calorifere

4. Setează temperatura apei calde menajere la o temperatură mai mică

Centralele termice pe gaz au două reglaje, unul fiind pentru încălzirea apei menajere, iar celălalt pentru încălzirea agentului termic (apa din calorifere). Apa menajeră încălzită prea tare trebuie răcită pentru a ajunge la un nivel confortabil pentru piele. Setează temperatura apei calde menajere la maxim 49 de grade Celsius, pentru a evita încălzirea acesteia la o temperatură mai mare decât este necesar și astfel poți economisi la factura de gaze naturale.

4. Setează temperatura apei calde menajere la o temperatură mai mică

5. Nu acoperi caloriferele

Dacă ai piese de mobilier așezate în fața caloriferelor sau obișnuiești să acoperi caloriferele cu perdele, draperii groase sau haine, este bine să știi că acestea pot împiedica dispersarea căldurii în încăpere. Pentru a asigura o distribuție bună a căldurii, este recomandat ca în jurul caloriferelor să nu amplasezi piese grele de mobilier și să eviți pe cât posibil acoperirea acestora cu draperii sau perdele groase.

5. Nu acoperi caloriferele

6. Izolează îmbinările ferestrelor și ușilor

O izolare neadecvată a ușilor și a ferestrelor tale poate cauza pierderi de căldură, un consum mai mare de energie și reducerea confortului din locuința ta. Pentru a-ți proteja încăperea de curenții reci de aer este bine să izolezi îmbinările ferestrelor și ușilor dacă observi că în interior pătrunde aer rece. Ferestrele și ușile bine izolate te ajută să eviți risipa și asigură o eficiență energetică mai bună.

6. Izolează îmbinările ferestrelor și ușilor

7. Deschide larg ferestrele atunci când aerisești încăperile

Atunci când ții geamul rabatat sau întredeschis pe o perioadă mai lungă de timp, pierderile de căldură pot fi mai mari. Pentru a aerisi cât mai eficient încăperea, ține ferestrele larg deschise timp de 5 minute și setează termostatul pe o temperatură mai joasă, pentru a evita pierderile mari de căldură.

7. Deschide larg ferestrele atunci când aerisești încăperile

8. Aerisește caloriferele

Dacă ai centrală proprie, aerisește caloriferele înainte de începerea sezonului rece, la scurt timp după ce pornești instalația de încălzire. Dacă ești racordat la sistemul de încălzire centralizat, aerisește caloriferele în momentul în care se face încărcarea cu agentul termic și au loc probele sistemului de încălzire.

8. Aerisește caloriferele

9. Izolează termic

Izolează termic conductele care trec prin spații neîncălzite, pentru a reduce transferul de căldura. Alege o firmă specializată pentru a bifa atât criteriul calității, cât și pe cel al siguranței.

Îți recomandăm și termoizolarea locuinței, deoarece te ajută să menții o temperatură ambientală optimă și să eviți pierderile de căldură.

9. Izolează termic

Organizații dedicate eficienței energetice – date de contact

Direcția eficiență energetică din cadrul Ministerului Energiei Site web: https://energie.gov.ro/
Adresa: Adresa: Strada Academiei nr. 39 – 41, sector 1, București, cod poștal 010013
E-mail: [email protected]
Telefon: 0374 496 825
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie Site web: www.anre.ro
Adresa: Str. Constantin Nacu, nr. 3, sector 2, București;
E-mail: [email protected]
Telefon: 021/327.81.74; 021/327.81.00
Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România Site web: https://aaecr.ro/
Adresa: Splaiul Independentei, nr. 313, Universitatea POLITEHNICA București, FIMM, sala CG 106, sector 6, BUCUREȘTI
E-mail:  [email protected]
Telefon: 0725 954 515
Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie Site web: https://www.acue.ro/
Adresa: Ghica House, Str. Ion Ghica nr. 13 Sector 3, cod postal 030044, București
E-mail: [email protected]
Telefon: 0722 966 486
Fondul Român pentru Eficiență Energetică Site web: https://free.org.ro/
Adresa: Clădirea Strauss, str. Johann Strauss nr. 2A, etaj 6, sector 2, ROU – 020312 Bucureşti
E-mail: [email protected]
Telefon: 021 208 55 95
Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie Site web: https://ire.ro/
Adresa: Str. Grigore Alexandrescu nr. 9, RO-010621 București, sector 1, ROMÂNIA
E-mail:  [email protected]
Telefon: 021 208 55 95