Clienți business - Energie electrică
Eficiența energetică înseamnă un set de metode și soluții care pot fi puse în aplicare de către noi toți, clienți, furnizori și operatori economici deopotrivă, pentru reducerea consumului de energie cu asigurarea confortului și cu grijă față de planetă.
Este esențial să întelegem că obiceiurile noastre cu privire la consumul de energie au puterea de a influența atât bugetul propriu, cât și întreg mediul înconjurător. Această tendință de a folosi energia într-un mod eficient, provine din necesitățile pe care societatea modernă le întâmpină și credem cu tărie că este să bine să o folosim într-un mod cât mai responsabil pentru a asigura un viitor sustenabil generațiilor viitoare.
Astfel, cu ajutorul metodelor și a soluțiilor de eficiență energetică poți învăța cum să utilizezi resursele într-un mod responsabil, cum să reduci costul facturilor tale și cum să contribui într-un mod pozitiv la protejarea mediului înconjurător.
Consumul de energie este important pentru toate clădirile, fie ele rezidențiale, publice sau terțiare ( clădiri industriale, spații comerrciale, etc), pentru că prin utilizarea energiei se obține confortul termic interior.
Dacă în trecut nu se ținea cont de pierderile termice, cauzate în principal de o izolație necorespunzătoare și de folosirea unor materiale de construcție de slabă calitate, situația s-a schimbat începând cu anul 2000, atunci când au început și primele eforturi în ceea ce privește creșterea eficienței energetice. Această problemă a fost inclusă și în politica Uniunii Europene cu privire la energie și schimbările climatice, statisticile arătând că pe teritoriul Uniunii Europene, clădirile consumă aproximativ 40% din totalul energiei, iar un procent și mai mare dintre aceste clădiri sunt ineficiente din punct de vedere termic, majoritatea fiind clădiri vechi.
Uniunea Europeană a adoptat, mai târziu, în anul 2002, directiva 91 a Comisiei Europene, care făcea referire la performanța energetică și la modalitățile de îmbunătățire a acesteia. În 2010, directiva a suferit modificări, moment în care s-a introdus conceptul de clădire cu consum energetic aproape de 0 (nZEB).
În România, în anul 2020, Parlamentul a adoptat Legea nr.101 cu privire la performanța energetică a clădirilor, care completa Legea nr 372/2005, al cărei scop era promovarea măsurilor pentru creșterea performanței energetice a clădirilor.
Îți prezentăm mai jos și câteva dintre prevederile directivei 91 (cunoscut și sub prescurtarea EPBD – energy performance of buildings directive):
Este bine să știi că eficientizarea energetică a clădirilor atrage după sine câteva beneficii foarte importante:
Realizează un audit energetic complet al întregii tale afaceri. Acesta ar trebui să cuprindă o analiză detaliată a modului în care energia este utilizată în toate aspectele operațiunilor tale, inclusiv încălzire, iluminat și echipamente. O astfel de înțelegere vă poate ajuta să identificați zonele în care puteți reduce consumul și costurile.
Înlocuiește echipamentele vechi și ineficiente cu modele mai noi care au o rată mai mare de eficiență energetică. Deși poate implica un cost inițial mai mare, pe termen lung vei face economii semnificative la facturile de energie.
Consideră trecerea la soluții de iluminat mai eficiente, cum ar fi becurile LED, care consumă mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă decât becurile tradiționale. De asemenea, instalarea senzorilor de mișcare poate asigura că lumina este folosită doar atunci când este necesar.
Asigură-te că spațiile de lucru sunt bine izolate. Izolarea eficientă poate preveni pierderile de căldură pe timpul iernii și păstra răcoarea în interior pe timpul verii, reducând astfel necesitatea pentru sistemele de încălzire și răcire.
Aceste dispozitive permit setarea temperaturilor în funcție de orarul de lucru al companiei, evitând astfel consumul inutil de energie în timpul orelor de inactivitate.
Creează o cultură a eficienței energetice în cadrul companiei. Educați angajații despre importanța economisirii energiei și încurajați comportamentele pozitive, cum ar fi stingerea luminilor și a echipamentelor atunci când nu sunt folosite.
Acestea monitorizează, controlează și optimizează performanța energetică a clădirilor. Aceasta poate include monitorizarea consumului de energie în timp real, precum și analiza datelor pentru a identifica tendințele și oportunitățile de economisire a energiei.
Consideră trecerea la surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau eoliană. Acestea nu numai că pot reduce costurile operaționale, dar te pot ajuta să îți îmbunătățești reputația ca afacere eco-friendly.
Eficacitatea strategiilor de economisire a energiei trebuie să fie reevaluate periodic. Odată ce ai implementat o serie de măsuri de eficiență energetică, monitorizează cu atenție efectele acestora asupra consumului și costurilor. Modifică și îmbunătățește planurile pe măsură ce afacerea ta se dezvoltă și tehnologia avansează, asigurându-te că abordarea ta privind eficiența energetică rămâne relevantă și eficientă.
1Pentru a preveni producerea incendiilor verifică periodic instalația electrică cu ajutorul personalului autorizat.
2Nu improviza! Nu folosi niciodată instalații electrice improvizate!
3Nu modifica instalația de utilizare decât cu avizul distribuitorului de energie și cu ajutorul personalului autorizat.
4Nu amplasa și nu utiliza aparatele electrice în apropierea mediilor umede (dus, chiuveta, cadă de baie).
5Respectă indicațiile producătorului din prospectul aparaturii electrocasnice pe care o folosești.
6Evită folosirea cablurilor electrice, prizelor, întrerupatoarelor sau aparatelor electrice deteriorate sau care prezintă defecțiuni.
7Îndepărtează electronicele și electrocasnicele de zona aragazului sau a mediilor umede (chiuveta).
8Cere ajutorul unui electrician autorizat în situația în care priza se miscă sau nu este bine fixată în perete.
9Folosește prize separate pentru electrocasnicele mari (frigider, mașina de spălat) pentru a evita supraîncălzirea.
10Optează pentru prelungitoare și prize din ceramică.
11Nu atinge aparatele electrice cu mainile ude sau dacă stai cu picioarele pe podeaua udă.
12Nu trece cordonul de alimentare al aparatelor pe sub covoare.
13Scoate din priză aparatele electrocasnice pe care le folosești mai rar (mixer, filtru de cafea, etc).g
14Deconectează din priză toate aparatele electrice atunci când pleci de acasă.
Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România | Site web: https://aaecr.ro/
Adresa: Splaiul Independentei, nr. 313, Universitatea POLITEHNICA București, FIMM, sala CG 106, sector 6, BUCUREȘTI E-mail: [email protected] Telefon: 0725 954 515 |
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie | Site web: www.anre.ro
Adresa: Str. Constantin Nacu, nr. 3, sector 2, București; E-mail: [email protected] Telefon: 021/327.81.74; 021/327.81.00 |
Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie | Site web: https://www.acue.ro/
Adresa: Ghica House, Str. Ion Ghica nr. 13 Sector 3, cod postal 030044, București E-mail: [email protected] Telefon: 0722 966 486 |
Fondul Român pentru Eficiență Energetică | Site web: https://free.org.ro/
Adresa: Clădirea Strauss, str. Johann Strauss nr. 2A, etaj 6, sector 2, ROU – 020312 Bucureşti E-mail: [email protected] Telefon: 021 233 88 01 |
Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie | Site web: https://ire.ro/
Adresa: Str. Grigore Alexandrescu nr. 9, RO-010621 București, sector 1, ROMÂNIA E-mail: [email protected] Telefon: 021 208 55 95 |
MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI | Site web: https://www.mdlpa.ro/
Adresa: Bd. Libertății nr. 16, Latura Nord, sector 5, București, cod poștal 050706 E-mail: [email protected] Telefon: 0372 111 409 |